Skap julestemning med hjemmelaget sild

Sild er norsk tradisjonsmat på sitt beste. På norske bord bugner det av sild i julen, og det skulle vel bare mangle? Sild er en av Norges viktigste matvarer gjennom flere hundre år, og er både en klassiker blant pålegg, og et sunt og godt alternativ på koldtbordet.

Nå er tiden perfekt for å lage egen julesild! Både til julefrokosten, men også som en omtenksom og hjemmelaget gave. Kjenner du en matglad person som helst skulle hatt en spiselig gave til jul? Da er hjemmelaget sild perfekt. Vi har laget smakfulle og enkle oppskrifter på glassmestersild og sitronsild, som du finner lenger ned på siden. Lag enkelt selv, server på fine glass eller gi bort i julegave.

Glassmestersild er en klassiker, og har en nydelig smak av spekesild, gulrot, rødløk, pepperrot og en rekke tørkede krydder. Kanskje en ny favoritt for en matglad venn? Sitronsilden er laget med Fiskemannens egen kryddersild, som egner seg svært godt i samspill med frisk sitron. La deg inspirere – og lek deg gjerne med de smakene du selv liker aller best. Her er det kun fantasien som setter grenser!

La Fiskemannen fiske det for deg

I en hektisk førjulstid er det ikke sikkert du har tid eller mulighet til å lage hjemmelaget julesild. Heldigvis kan du også få kjøpt ferdige sildeglass fra Fiskemannen. Velg mellom klassikeren julesild, tomatsild, karrisild, sursild eller rømmesild om du ønsker en mer variert smaksopplevelse til julemåltidet. Alle våre sildeprodukter er produsert på Sunnmørskysten, og gir deg litt bedre tid til alt annet du skal rekke i perioden før jul.

Smakfull sitronsild

1 stort, tomt glass med tett lokk
6 stk (ca. 350 g) Fiskemannen kryddersildfilet
1 stor løk, i tynne skiver
½ purre, i tynne ringer

Lake:
3 store sitroner (ca. 1 ½ dl presset sitron)  
Sitronskall (syltynne strimler, uten hvitt) av 1 sitron  
2 dl vann
3 dl sukker
2 laurbærblad
1 ts grovhakket hvit pepper
5 nellikspiker

Slik gjør du:
Del kryddersildfilet i gaffelstore biter. Ha alle ingrediensene til laken i en kjele, kok opp og avkjøl. Legg sild, løk og purre i et stort glass, hell over kald lake. Silda bør stå kjølig minst 1 døgn før servering.

Tips:
Kryddersild kan erstattes med spekesild.  


 

Klassisk Glassmestersild

1 stort, tomt glass med tett lokk
4 Fiskemannen Spekesildfileter, ferdig utvannet
1 stor rødløk, i tynne ringer
1 stor gulrot, i tynne skiver
20 g frisk pepperrot, i tynne skiver  
1 ts hel sort pepper
½ ts sennepsfrø
1 ss hel allehånde
3 små laurbærblad

Lake:
3 dl vann
1 ½ dl eddik (7 %)
3 dl sukker

Slik gjør du:
Vann ut sild etter anvisning på pakken, skyll av og tørk godt av. Ha ingrediensene til laken i en liten kjele, kok opp og avkjøl. Skjær silda i gaffelstore biter. Legg lagvis sild, grønnsaker og krydder. Hell over avkjølt lake og sett kjølig 1–2 døgn før servering. Oppskriften gir cirka 10 porsjoner med smakfull glassmestersild.

Tips:
Spekesildfilet kan erstattes med Fiskemannen kryddersildfilet.

Prøv julens beste sildesalat.