Hva har skjedd med fiskepuddingen?

Etter at vi endret oppskriften på fiskepuddingen har vi mottatt mange henvendelser fra lojale kunder som lurer på hvorfor. For oss var målet å bringe særnorske mattradisjoner hjem igjen.

Publisert: 11. mars 2021

Bakgrunnen for endringen var at vi ønsket å bringe serien med Fiskemannen fiskemat tilbake til sin opprinnelse, det vil si av norske råvarer og etter norske mattradisjoner. Vi hadde en ambisjon om at kakene og puddingene skulle bli «hjemmelaget» igjen. Skulle vi oppnå det måtte vi ta store grep.

Fiskemannen Fiskepudding og Fløtepudding

Fisk fra Norskehavet

Det første skrittet var å gå over til kun norske råvarer. Fisken vi bruker i fiskepuddingen er fanget av norske fiskere i havet utenfor Nord-Norge. Det kalde havet langt nord holder sykdom unna og gjør fiskekjøttet fast og fint i konsistensen.
Fisken går så til Stamsund, et fiskevær i Lofoten med ca 1100 innbyggere. Her produseres det fiskepudding, fiskekaker og fiskeburgere. Produksjonen av fiskemat sikrer helårsdrift og trygge arbeidsplasser. Slik er vi med og bidrar til at lokalsamfunn overlever langs vår langstrakte kyst.

Dovydas Lidzius på jobb på fiskefabrikken i Stamsud.jpg
Fra fiskefabrikken i Stamsund

Norske råvarer

Fisken vi bruker i puddingene er torsk, sei og hyse. Når fisken skjæres, går de stykkene som ikke kan sendes ut som perfekte fileter videre til å lage fiskepudding og annen fiskemat. Dermed går minst mulig til spille, og vi utnytter hele fisken.

Artikkelbilde-restricted-Stamsund_Leroy.jpg
Fra Stamsund

I Stamsund lages puddingen etter god gammel oppskrift. Først kvernes fiskestykkene sammen med blant annet rapsolje, melk og løk. Når farsen er jevn og fin fylles den over i former og stekes i ovnen – nesten som hjemme på kjøkkenet.
Enkelte har kommentert at fargen på den nye fiskepuddingen er blitt gråere. Dette er den naturlige fargen på fiskekjøttet av torsk, sei og hyse.
Fiskepuddingen er et særnorsk fenomen – og det har vi tatt på alvor.