5 gode grunner til å spise mer fisk

Fisk har vært en stor del av norsk mattradisjon siden tidenes morgen, og det er ikke uten grunn. Her er 5 gode grunner til å spise fisk.

Vi vet det godt, men det kan likevel være greit med en påminnelse – fisk er bra for oss.
Det er ikke uten grunn at Helsedirektoratet anbefaler å ha fisk til middag to til tre ganger i uka. Tvert imot er det mange gode grunner – her er fem av dem.

1. Det skal ikke mye til

Ifølge Helsedirektoratet kan det å bytte ut middager med mye mettet fett med fisk, redusere risikoen for en rekke hjerte- og karsykdommer. Det skal faktisk ikke så mye til heller – NHI skriver at å spise fisk til middag en eller to ganger i uka kan redusere risikoen for hjertesykdom med hele 36 %.

2. Rik på omega 3

Kroppen må ha fett, men det er viktig å få i seg nok av riktig type. Fet fisk er rik på de gode omega 3-fettsyrene, som har flere gode effekter på hjertet og pulsårene, og slik reduserer risikoen for hjertesykdom. NHI skriver også at omega 3 kan gi nedsatt risiko for enkelte typer kreft.

3. Redusert risiko for diabetes type 2

Mager fisk blir av forskere satt i sammenheng med redusert risiko for diabetes type 2 hos gravide, og ser ut til å redusere sannsynligheten for sykdommen med mellom 29 og 39 %. Her blir sei, torsk og hyse trukket frem som fisk med lav fettprosent.

4. Inneholder B12

B12-vitaminet er livsviktig, da det bidrar til å frakte oksygen via blodet, og mangel kan føre til permanente nerveskader. B12 inntas hovedsakelig gjennom maten vi spiser, og å spise fisk er en enkel måte å få i seg B12.

5. Kilde til jod

Jod inntas gjennom maten vi spiser, men jodmangel er svært utbredt, og kan føre til skade på foster hos gravide og stoffskifteforstyrrelser. FHI peker ut saltvannsfisk som en av de viktigste kildene til jod i det norske kostholdet, og trekker frem torsk, sei og hyse som gode alternativer på tallerkenen dersom du vil sørge for å få i deg nok jod.