Steke og koke torsk: Slik får du best resultat

Uansett om du vil steke eller koke torsken - lær hvordan du får ekstra god smak uten at fisken går i stykker.

Slik koker du torsk

Selv om vi i dagligtalen sier at vi skal koke fisk, er koking faktisk feil måte å tilberede fisken på. Torsk og annen fisk skal nemlig trekke. Legger du fisk i kokende vann vil den gå i oppløsning, noe du slipper når fisken får trekke.

Slik gjør du:

  1. Kok opp vann og ha i rikelig med salt og litt eddik. En god tommelfingerregel er 2 ss salt og 1 ts eddik per liter vann. Salt gjør at fisken trekker seg sammen.
  2. Når vannet har kokt opp trekker du kjelen av platen og skrur ned varmen. Legg torskefiletene i vannet, de skal være helt dekket av vann.
  3. Ha på lokk og sett kjelen tilbake på platen, vannet skal ikke koke.
  4. Trekk fisken til den er hvit og begynner å flake seg. Opptinte fileter trenger 5-7 minutter, mens halvtinte vil bruke ca. 10 minutter.

Fiskemannen_kokt-torsk.jpg

Ekstra god smak på kokt torsk

Ha i for eksempel noen hele pepperkorn, laurbærblader eller andre urter, og noen sitronskiver i kokevannet for å gi torsken ekstra smak. Prøv deg gjerne frem med smaker og smakskombinasjoner du liker.

Slik steker du torsk

Torsk kan stekes både i stekepanne og i ovn. Steker du torsken i panne anbefaler vi opptinte fileter, mens du kan steke frosne fileter rett i ovnen. Fryste fileter kan du tine i en tett plastpose i kaldt vann i 15-20 minutter. Med mager fisk som torsk får du best resultat ved bare steke på én side ettersom kjøttstrukturen er løsere enn for eksempel laks. Da unngår du at torsken sitter fast i panna og går i stykker.

Slik gjør du:

  1. Klapp torskefiletene tørre med kjøkkenpapir.
  2. Varm opp smør i en stekepanne, og krydre torskefiletene med salt og pepper.
  3. Stek filetene i 8 minutter på én side. Øs gjerne over litt stekefett underveis for å få ekstra god smak. Torsken er perfekt stekt når den begynner å flake seg.

Fiskemannen_stekt-torsk.jpg

Tips for ekstra god smak på stekt torsk

En klassiker i pannen er smørstekt torsk, det får du med litt godt smør i pannen. Du kan også tilsette smøret smak med for eksempel sitron og lime, eller lage et urtesmør som du steker filetene i. Øs litt smeltet smør over fisken underveis i stekingen. Andre gode tips til ingredienser du kan ha i pannen:

  • Hvitløk
  • Finrevet parmesan
  • Hakket persille eller basilikum
  • Paprika- eller chilipulver

Relaterte artikler