Prøv julens fisk på nye måter

Vi har laget noen spennende oppskrifter på lutefisk og torskeloin som kan prøves ut i julen.

1. Lutefisk med appelsinsmør og bacon-crumble.

Lutefisk hører julen til - her har du en moderne og frisk vri om du vil teste noe nytt! Til 4 personer

Du trenger:

  • 1,2 kg Fiskemannen lutefisk
  • 150 g bacon, i små biter
  • 30 g solsikkekjerner
  • 100 g smør
  • Skall og saft av ½ appelsin
  • Salt og pepper, smak til
  • Frisk timian eller persille

Slik gjør du:

  1. Tilbered lutefisken etter anvisning på pakken.
  2. Stek bacon og solsikkekjerner sprøtt. Sett til side.
  3. Smelt smør og tilsett appelsinskall og -saft. Smak til med salt.
  4. Server fisken med appelsinsmør, bacon-crumble og gjerne selskapserter eller rotmos ved siden av.

2. Ovnsbakt torsk med senneps- og honningglasur

En smakfull og delikat torskeretten som byr på varme julesmaker. En perfekt rett når du vil servere noe lett og feststemt uten å bruke timesvis på kjøkkenet.

Til 4 personer

Du trenger:

  • 600 g Fiskemannen torskeloins
  • 1 ss salt
  • 600 g gresskar (gjerne hokkaido)
  • 200 g rosenkål
  • 4 hvitløksfedd
  • Salt og pepper
  • Friske urter til pynt, salvie og rosmarin
  • Senneps- og honningglasur:
  • 2 ss dijonsennep
  • 1 ss honning
  • 1 ss olivenolje
  • 1 ss sitronsaft
  • Hurtigsyltet rødløk:1 rødløk1 lime, saften0,5 ts salt1 ts sukker

Slik gjør du:

  1. Forvarm ovnen til 200 grader, varmluft.
  2. Skrell gresskaret og kutt i gode terninger. Ha over i en ildfast form sammen med olivenolje, hele hvitløksfedd, salvie og rosmarin. Stek i 20 minutter, til gresskaret er mørt og gyllent. Legg i rosenkålen de siste 10 minuttene av steketiden. Mos hvitløksfeddene med olivenolje og en klype salt. Vend hvitløksoljen inn i grønnsakene.
  3. Bland sennep, honning, olje, sitron og salt.
  4. Legg torsken i en ildfast form og pensle med glasuren.
  5. Stek på 200°C i ca. 8-10 minutter, til fisken flaker seg.
  6. Dryss over urter og server med ovnsbakte grønnsaker, småpoteter eller potetmos.

3. Torsk med mandeltopping, fetakrem, beter og dilldressing

Et friskt pust på julebordet. Sprø mandler, kremet feta og syrlige beter i en rett som både er vakker og utrolig smakfull. Perfekt som hovedrett, eller som en frisk kontrast på et bugnende julebord.Til 4 personer

Du trenger:

  • 500 g Fiskemannen torskeloins (4 fileter, opptint)
  • 2 ss smør
  • Salt og pepper
  • 50 g mandler, finhakket
  • 500 g sousvide kokte rødbeterBladsalatGranateplekjerner
  • Frisk dill
  • Fetakrem
  • 400 g fetaost i blokk
  • 1,5 dl rømme eller gresk yoghurt
  • 1 ss sitronzest
  • Dillolje
  • 1 dl god olivenolje
  • 1 ss sitronsaft
  • 1 ss frisk dill, hakket
  • Salt og pepper

Slik gjør du:

  1. Forvarm ovnen til 200 grader, over- og undervarme.
  2. Lag fetakrem ved å smuldre fetaosten i en bolle. Tilsett lettrømme/gresk yoghurt og sitronzest. Mos alt sammen med en gaffel eller stavmikser til en glatt krem. Smak til med pepper. (Salt trengs sjelden fordi fetaen er salt fra før.)
  3. Lag dilldressing ved å kjøre olivenolje, sitronzest og frisk dill i en foodprosessor eller blender. Sil av dilldressingen og smak til med salt og pepper.
  4. Finhakk mandler og sett til side.
  5. Tørk torsken med kjøkkenpapir og pensle med litt olivenolje. Krydre med salt og pepper og topp med hakkede mandler. Stek i ovnen på midterste rille, ca. 8-10 minutter, til fisken flaker seg.
  6. Servering: Anrett fetakrem med en skje, frisk salat, rødbeteskiver, frisk dill og granateplekjerner på tallerken. Legg på torsken og ringle over dilldressing. Nydelig som både varm rett og som smakfull kald restemat!
Prøv julens fisk på nye måter | Fiskemannen