Mange nordmenn har et sterkt forhold til det særnorske produktet fiskepudding. De fleste har nok spist fiskepudding på den tradisjonelle måten, med poteter, revet gulrot og hvit saus. Og vi må aldri glemme terteskjell med hvit saus, reker og erter. Men selv om dette er norsk husmannskost på sitt beste, kan fiskepudding brukes til så mye mer. Vi har funnet tre måter å bruke fiskepudding på som du kanskje ikke har tenkt på.
Den passer like god like godt til lunsj som til middag, og til store og små. Fiskepudding er også en perfekt måte å få i seg fisk dersom man ikke er så glad i fiskesmaken.
Vi har holdt oss til temaet husmannskost, men kanskje på en litt annen måte enn det du er vant til.
Hverdagsmat med en vri
Fiskegrateng er hverdagsmat på sitt aller beste, og det er utrolig lett å lage selv. Dersom du bytter ut tradisjonell hvit fisk med fiskepudding, får du litt variasjon i hverdagen også. Dette er basisoppskriften, så her kan du tilsette grønnsaker og urter etter hjertens lyst.
Fiskegrateng
4 personer 60 minutter
600 g Fiskemannen formstekt fiskepudding, terninger
200 g makaroni
1 dl griljermel
2 ss hakket persille
Salt
Pepper
Hvit saus
40 g smør
40 g mel
4 dl melk
0,5 ts salt
0,5 ts muskat
- Varm opp ovnen til 220 grader
- Kok makaroni etter anvisning på pakningen
- Smelt smør i en kjele, og rør inn melet til det er klumpefritt
- Spe med melk litt og litt
- Kok opp til det tykner, tilsett salt og muskat
- Del fiskepuddingen i små terninger
- Bland makaroni, hvit saus og fiskepudding i en bolle
- Ha over i en ildfast form, og strø over griljermel
- Stek i 30 minutter
- Server med kokte poteter, raspede gulrøtter og smeltet smør
Tips: Purre og gulrot kan gjerne tilsettes i gratengen dersom du vil ha litt ekstra grønnsaker.
Fiskesuppe
Det finnes like mange oppskrifter og varianter av fiskesuppe som det finnes byer. Oppskriftene er ofte basert på hvilke ingredienser som finnes tilgjengelig i nærheten, og det er her variasjonene ligger. Fiskepudding gir først og fremst en deilig smak til suppen, men den er også en fin kontrast til de sprø gulrøttene og den silkemyke suppen.
4 porsjoner 20 minutter
500 g Fiskemannen formstekt fiskepudding, terninger
1 ss olje 2 sjalottløk, finhakket
½ purreløk, finhakket
2 gulrøtter, terninger
1 l fiskekraft
1 dl fløte
2 ss crème fraîche
2 ss persille, finhakket
Salt
Pepper
- Stek løken på medium varme til den blir blank
- Tilsett purre og gulrot og stek videre i noen minutter
- Tilsett fiskekraft, kok opp og la koke i 10 minutter
- Kutt fiskepuddingen i terninger
- Ha i fløte og fiskepudding. Kok opp, skru ned varmen, og la det trekke i 5 minutter
- Ta kjelen av varmen og pisk inn crème fraîche
- Smak til med salt og pepper
- Serveres med godt brød og toppes med fersk persille
Fiskepudding på brødskiva
Formstekt fiskepudding fra Fiskemannen er stekt på forhånd, og kan gjerne spises kald. Derfor er den perfekt på skiven som et spennende pålegg. Du kan variere med grønnsaker og salat eller du kan toppe den med kaviar. Den gir en god start på dagen, passer godt i matpakken, og er en enkel måte å få i seg litt mer fisk.