Nydelig lutefisk med ertepuré og baconsmør

Lutefisk er en av våre kjente og kjære juleklassikere og ikke uten grunn, dette er nemlig nydelig mat med lange tradisjoner og for mange årets høydepunkt.



4 porsjoner

4 porsjoner Fiskemannen lutefisk
Salt

Ertepuré:
2 pk (500 g) frosne grønne erter (gjerne selskapserter)
Lettsaltet vann
50 g meierismør
Ca. ½ dl kremfløte
Litt malt muskat, salt og pepper

Baconsmør:
300 g bacon, i strimler eller terninger
200 g meierismør 

Husk aluminiumsfolie

Til servering:
Kokte mandelpoteter (eller etter ønske), grov sennep og sirup.
Finhakket gressløk

Slik gjør du:
Tilbered lutefisk etter anvisning på pakken. Kok ertene møre i lettsaltet vann, ha de i en blender, tilsett smør og fløte. Kjør sammen til en glatt puré, smak til med muskat, salt og pepper. Dersom ertepuréen blir for tykk spe med litt vann eller evt. mer fløte.  Sprøstek bacon i en panne på sterk varme. Tilsett smør rett før servering og varm forsiktig opp.

Server med nykokte poteter, sennep og sirup. Dryss gjerne over finhakket gressløk og litt grovkvernet pepper.

Tips:
Til lutefisk passer det også fint med sennepssaus, flere typer sennep, revet brunost og lefse.

Beregn ca. 500 g lutefisk per porsjon.