Slik lykkes du med å grille fisk og skalldyr

Mange kvier seg for å legge fisk og skalldyr på grillen i frykt for tørr fisk som sitter fast på grillen. Her får du tipsene som hjelper deg å lykkes når du skal grille fisk.

Fisk og skalldyr er et sunt og godt alternativ til sommerens mange grillmåltider. Det gir deg også mange variasjonsmuligheter der du kan grille både hvit og rød fisk, skalldyr og fiskeburgere. Her får du våre beste tips til å lykkes med grillingen.

1. Sørg for at grillen er skikkelig varm

Bruker du kullgrill må den tennes i god tid før du skal grille. Unngå å fylle for mye kull på grillen til å begynne med- det gjør det vanskeligere å få fart på grillen. Sørg også for å lage to soner på grillen. En sone uten grillkull og en med, slik at du kan grille både indirekte og direkte. Vent til kullet har fått et hvitt lag på toppen og flammene har roet seg. Da er grillen klar. Har du gassgrill gjør du det på samme måten: Tenner en del av grillen og lar den andre være utent.

Fisk-og-skalldyr-grill_artikkelbilde.jpg

2. Velg grillmetode etter fisketype

Laks

Det er lettere å lykkes med laks og fet fisk på grillen. For at fisken ikke skal sette seg fast i grillristen må du holde fingrene av fatet, bokstavelig talt. Fisken må få lov til å ligge i ro i noen minutter til den slipper grillristen. Du trenger ikke smøre olje på risten eller fisken før du legger den på grillen. Når fisken slipper taket fra risten, snur du den og griller på den andre siden.

Ørret og torsk

Ørret, torsk og mager fisk har en litt løsere tekstur og kan lett falle fra hverandre ved direkte grilling på grillrist. Spar deg frustrasjonen og pakk heller fisken inn i folie eller legges på et grillbrett.

Grillet-torskeloin_artikkelbilde.jpg

Scampi og skalldyr

Scampi egner seg godt til å grille direkte på høy varme, for de trenger ikke lang tid for å bli ferdig. Et godt tips er å tre rå scampi uten skall på små grillspyd, bruk gjerne to spyd av gangen for lettere å holde scampien på plass. De trenger cirka et minutt på hver side på grillen.

Fiskekaker og fiskeburgere

Fiskekaker og fiskeburgere er perfekte når du vil ha mat i en fei. Du trenger bare å varme opp fiskekakene og fiskeburgerne indirekte på grillen, før du gir dem en liten runde på direkte varme før servering. Så enkelt, så godt.

Grill-fiskekaker-burgere_artikkelbilde.jpg

Hva er vel bedre enn en fiskeburger med deilig tilbehør som chilimajones, tomat og salat, en lun sommerkveld? Eller hva med familiefavoritten fiskekaker i pitabrød med coleslaw og syltet rødløk? Disse produktene er perfekte når du vil ha mat i en fei. Du trenger bare å varme fiskekakene og fiskeburgerne indirekte på grillen, før du gir dem en liten runde på direkte varme før servering. Så enkelt, så godt.

3. Sjekk at fisken er ferdig

Fisken er ferdig grillet når den flaker seg lett ved et lite trykk. Scampien er klar når den fra blank til hvit farge. Fiskeburgere og fiskekaker er ferdige når de er gjennomvarmet.

Kan jeg grille frossenfisk?

Ja, naturligvis! Fryst fisk er ikke bare akkurat like sunt som fersk fisk, noen ganger er den ferskere enn fersk fisk. Den fiskes når den er på sitt beste, og fryses inn kort tid etterpå. Det eneste du må huske på, er at fisken må tines før du legger den på grillen.

Hjelp, jeg har glemt å ta fisken ut av fryseren! Hva gjør jeg?

Ingen fare: Legg emballert fisk i kaldt vann i cirka 30 minutter. Fisken trenger ikke være helt tint i midten før du legger den på grillen. Scampi anbefales å tine på benken, men de kan også tines i kaldt vann. Tørk dem godt før du legger dem på grillen.

 

Sjekk ut Fiskemannens utvalg av ferske og fryste sjømatprodukter i:

   Logo_kiwi.png   Logo_joker.png   Logo_meny.png   Logo_spar.png

 

Relaterte artikler