Slik lykkes du med å grille fisk og skalldyr

Solen skinner, fuglene kvitrer og det lukter grill fra hver en hage i nabolaget. Mange kvier seg for å legge fisk og skalldyr på grillen, fordi de tror det er vanskelig. Disse mytene blir her avkreftet: Å grille sjømat er lettere enn du tror.

Hopp direkte til:

På sommeren ønsker vi å spise lettere. Det føles rett og slett bedre for kroppen. Fisk og skalldyr er et godt alternativ til kjøttunge måltider. Har du prøvd å grille sjømat? Her får du tips til alt du trenger å vite om å grille fisk og skalldyr.

Bruker du kullgrill må den tennes i god tid før du skal grille. Unngå opptenningsvæske, da det kan sette smak og lukt på råvarene. Det er også viktig å ikke fylle for mye kull på grillen til å begynne med. For mye kull gjør det vanskeligere å få fart på grillen. Sørg også for å lage to soner på grillen. En sone uten grillkull og en med, slik at du kan grille både indirekte og direkte.

Fisk-og-skalldyr-grill_artikkelbilde.jpg

Når er grillen varm?

Vent til kullet har fått et hvitt lag på toppen og flammene har roet seg. Da er grillen klar. Har du gassgrill gjør du det på samme måten: Tenner en del av grillen og lar den andre være utent. Når du griller direkte har du lokket av. Når du griller indirekte er lokket på slik at varmen fordeles inne i selve grillen.

Hva griller jeg direkte og hva griller jeg indirekte?

Det kommer an på hva du skal grille og tykkelsen på det. Små fiskestykker og små skalldyr grilles direkte. Større stykker og fisk som er pakket inn i folie eller bakepapir, grilles indirekte.

Slik griller du scampi

Grillet-skampil_artikkelbilde.jpg

Scampi er et produkt som egner seg til å grille direkte på høy varme, for de trenger ikke lang tid for å bli ferdig. Et godt tips er å tre rå scampi uten skall på små grillspyd, bruk gjerne to spyd av gangen for lettere å holde scampien på plass. Og så ser det jo så fint ut! De trenger cirka et minutt på hver side på grillen.

Når ser jeg at scampiene er ferdige?

Grillet-skampil_artikkelbilde2.jpg

Når fargen går fra blank til hvit er scampiene ferdige. Du kan krydre scampi som du vil. Salt og pepper, grillsaus eller marinader. Det bestemmer du helt selv. Scampi passer til både asiatisk tilbehør som nudler, soya, chili, ingefær og hvitløk, men også til mer tradisjonelt tilbehør som en BBQ-saus, frisk salat, ris og grønnsaker.

Slik griller du laks og ørret

Grillet-laks-orret_artikkelbilde.jpg

Velger du tradisjonelt tilbehør som agurksalat, rømmedressing og kokte poteter, eller går du for den asiatiske varianten med soya, sesam, tropisk frukt og ris? Rød fisk passer til det meste.
Laks er naturlig fet og lett å legge direkte på grillen, selv uten skinn.

For at fisken ikke skal sette seg fast i grillristen må du holde fingrene av fatet, bokstavelig talt. Fisken må få lov til å ligge i ro i noen minutter til den slipper grillristen. Du trenger ikke smøre olje på risten eller fisken før du legger den på grillen. Når fisken slipper taket fra risten, snur du den og griller på den andre siden.

Når vet jeg at laksen er ferdig?

Grillet-laks-orret_artikkelbilde2.jpg

Det er bedre å ta fisken av grillen litt før den er ferdig, enn at den gjennomstekes. Liker du laksen lettere rå i kjernen, tar du den av etter at laksen har ligget på grillen noen minutter på hver side.

Vil du ha laksen mer gjennomstekt kan du legge laksefileten over på indirekte varme noen minutter med lokket på grillen. Du kan sjekke om den er gjennomstekt ved å bruke en tynn kniv som du fører forsiktig inn i kjernen på fisken. Er fisken fremdeles rå i midten, lar du den ligge litt til.

Ørret er litt «løsere i fisken» enn laks. Skal du grille den rett på grillristen er det igjen viktig å la den ligge lenge nok til den selv «slipper» grillen. Men det mest optimale vil være å grille filetene i en aluminiumsform eller «en papillote» (pakket inn i bakepapir).

Hva er «en papillote»?

En papillote er en fin teknikk som kan brukes på grillen. Fyll bakepapiret med fisk, grønnsaker, urter og litt olivenolje og snør igjen med hyssing slik at all fuktighet og damp forblir i pakken. Sett så pakken på et metallfat eller i en aluminiumsform på den indirekte grillsonen. Det kan være en fordel å bake grønnsakene (på grillen eller i ovnen) litt på forhånd, slik at fisk og tilbehør blir ferdig på samme tid. Poteter trenger mer tid enn fisken, så sørg for å varmebehandle dem før du legger dem i pakken.

Slik griller du torskeloins uten skinn og bein

Grillet-torskeloin_artikkelbilde.jpg

Den samme teknikken («en papillote», se avsnittet over) anbefales også ved grilling av torskeloins. Du vil ende opp med et saftig og deilig resultat.

Torsk har også en litt løs tekstur og kan lett falle fra hverandre ved direkte grilling på grillrist. Spar deg frustrasjonen og pakk fisken inn i bakepapir eller aluminiumsfolie med favoritt-tilbehøret ditt.
Torsk smaker veldig godt med bakte/grillede grønnsaker som tomat, squash, løk, urter, hvitløk, paprika og potet. Lag porsjonspakker og la alle få hver sin fiks ferdige rett.

Når er fisken ferdig?

Grillet-torskeloin_artikkelbilde2.jpg

En fiskepakke grillet på indirekte varme vil trenge cirka 15 minutter når du bruker filet rett fra pakken. Skjærer du fiskefiletene i terninger, trenger den bare 10 minutter.

Slik griller du fiskekaker og fiskeburgere

Grill-fiskekaker-burgere_artikkelbilde.jpg

Hva er vel bedre enn en fiskeburger med deilig tilbehør som chilimajones, tomat og salat, en lun sommerkveld? Eller hva med familiefavoritten fiskekaker i pitabrød med coleslaw og syltet rødløk? Disse produktene er perfekte når du vil ha mat i en fei. Du trenger bare å varme fiskekakene og fiskeburgerne indirekte på grillen, før du gir dem en liten runde på direkte varme før servering. Så enkelt, så godt.

Føler du deg litt ekstra kreativ, skjærer du fiskekaker eller fiskeburgere i terninger og trer dem på grillspyd med grønnsaker mellom lagene. Perfekt kosemat. 

Grill-fisk-og-skalldyr_artikkelbilde.jpg

Kan jeg grille frossenfisk?

Ja, naturligvis! Fryst fisk er ikke bare akkurat like sunt som fersk fisk, noen gang er den ferskere enn fersk! Den fiskes når den er på sitt beste, og fryses inn kort tid etterpå. Det eneste du må huske på, er at fisken må tines før du legger den på grillen.

Hjelp, jeg har glemt å ta fisken ut av fryseren! Hva gjør jeg?

Ingen fare: Legg emballert fisk i kaldt vann i cirka 30 minutter. Fisken trenger ikke være helt tint i midten før du legger den på grillen. Scampi anbefales å tine på benken, men de kan også tines i kaldt vann. Tørk dem godt før du legger dem på grillen.

 

Sjekk ut Fiskemannens utvalg av ferske og fryste sjømatprodukter i:

   Logo_kiwi.png   Logo_joker.png   Logo_meny.png   Logo_spar.png