Ikke bare er sild en viktig del av mange frokostbord i julen, det er også veldig populært å gi bort som hjemmelaget julegave. Det beste av alt: Det er utrolig enkelt å lage!
Sursild er en av de klassiske sildevariantene. Det finnes trolig like mange tradisjonelle oppskrifter på dette, som det finnes norske grender og byer. Det samme forholdet har nok danskene til sin kryddersild, som ofte er lagt i lake med masse deilig julekrydder. Vår favoritt er derfor en smakfull blanding av disse to, du finner oppskriften litt lenger ned på siden.
Så lenge holder julesilden
Vi har samlet sammen ni spennende sildeoppskrifter med gode smaker som alle er enkle å lage. På spørsmål om hvor lenge før jul du kan lage disse, pleier man som en tommelfingerregel å anslå at rømmebaserte sildoppskrifter er holdbare i rundt fire dager i kjøleskap, mens eddikbaserte sildelaker kan holde seg i ca to uker. Det er viktig å legge silden på helt rene og tette glass som er sterilisert i kokende vann eller på 100 grader i stekeovnen i 10 minutter.
Fiskemannens sildefileter finnes både som spekesild og kryddersild, sistnevnte trenger du ikke vanne ut før bruk. Våre sildeprodukter er produsert på kysten av Sunnmøre, og vi har også ferdige sildeglass for deg som kanskje ikke har tid eller lyst til å lage din egen sild i år. Julesild, tomatsild, karrisild, sursild og rømmesild er de mest populære variantene vi har på glass.
Ni oppskrifter på hjemmelaget sild
Her finner du oppskrifter på alle de klassiske sildevariantene, samt fem andre spennende varianter vi virkelig kan anbefale deg å teste ut. Trykk på den oppskriften du vil se, eller bla deg videre nedover siden for å se alle:
- Oppskrift på hjemmelaget kryddersild
- Oppskrift på hjemmelaget tomatsild
- Oppskrift på hjemmelaget sennepssild
- Oppskrift på klassisk glassmestersild
- Oppskrift på frisk sitronsild
- Oppskrift på hjemmelaget sherrysild
- Oppskrift på urtesild med egg
- Oppskrift på ingefær- og chilisild
- Oppskrift på tradisjonell sildesalat
Slik lager du hjemmelaget kryddersild
Dette trenger du:
4 stk Fiskemannen Spekesildfileter
1 rødløk i tynne ringer
Lake:
2 dl eddik
3,5 dl sukker
4 dl vann
Finrevet skall fra én appelsin
Finrevet skall fra én sitron
1 kanelstang
5 stk nellikspiker
3 laurbærblader
1 ss hele pepperkorn
Slik gjør du:
1. Vann ut spekesild etter anvisningen på pakken. Skjær filetene på skrå i 1 cm tykke biter og del løken i tynne ringer.
2. Kok opp en lake av eddik, vann, sukker og skall av appelsin og sitron. Rør rundt til sukkeret er oppløst. Ha i krydderet og la blandingen kjøle seg ned.
3. Legg sild og løk lagvis i et rent glass. Hell laken over og ta på lokket.
La sildeglasset stå kaldt over natten for å utvikle smaken. Holdbar i cirka 2 uker i kjøleskap.
Slik lager du hjemmelaget tomatsild
Dette trenger du:
4 stk Fiskemannen Kryddersildfileter
1 løk
2 ss finhakket frisk dill
2 stk laurbærblad
Lake:
0,5 dl solsikkeolje
100 gram tomatpuré
2,5 dl sukker
1 dl vann
1 dl eddik
Grovmalt pepper
Slik gjør du:
1. Skyll og tørk kryddersildfiletene. Skjær filetene på skrå i 1 cm tykke biter og hakk løken.
2. Varm opp olje i en kjele, rør deretter inn tomatpuré og kok opp. Ta kjelen av varmen, ha i sukkeret og rør til det har løst seg opp.
3. Avkjøl blandingen før du rører inn vann og eddik, smak til med pepper.
4. Legg sild, løk, laurbærblad og dill lagvis i et rent glass. Hell tomatsausen over og sett på lokket.
La sildeglasset stå kaldt over natten for å utvikle smaken. Holdbar i cirka 2 uker i kjøleskap.
Slik lager du hjemmelaget sennepssild
Dette trenger du:
4 stk Fiskemannen Spekesildefileter
Sennepssaus:
100 g majones
5 ss sterk sennep
3 ss finhakket fersk dill
0,5 stk finhakket rødløk
1 ts eddik
1 ts sukker
Smak til med pepper
Slik gjør du:
1. Vann ut spekesildfiletene etter anvisningen på pakken.
2. Skjær filetene i 1 cm brede skiver
3. Bland majones, sennep, finhakket dill og rødløk, eddik og sukker. Smak til med pepper.
4. Bland sildebitene med sennepssausen og ha alt over på rene glass med tett lokk.
La sildeglasset stå kaldt over natten for å utvikle smaken. Holdbar i cirka 2 uker i kjøleskap.
Slik lager du klassisk glassmestersild
Dette trenger du:
4 Fiskemannen Spekesildfileter
1 stor rødløk, i tynne ringer
1 stor gulrot, i tynne skiver
20 g frisk pepperrot, i tynne skiver
1 ts hel sort pepper
0,5 ts sennepsfrø
1 ss hel allehånde
3 små laurbærblad
Lake:
3 dl vann
1,5 dl eddik (7 %)
3 dl sukker
Slik gjør du:
1. Vann ut sild etter anvisning på pakken, skyll av og tørk godt av.
2. Ha ingrediensene til laken i en liten kjele, kok opp og avkjøl.
3. Skjær sildefiletene på skrå i 1 cm tykke biter. Legg lagvis sild, grønnsaker og krydder.
4. Hell over avkjølt lake og sett kjølig 1–2 døgn før servering. Oppskriften gir cirka 10 porsjoner med smakfull glassmestersild og er holdbar i rundt 2 uker.
Slik lager du hjemmelaget sitronsild
Dette trenger du:
6 stk (ca. 350 g) Fiskemannen kryddersildfilet
1 stor løk, i tynne skiver
0,5 stk purre, i tynne ringer
Lake:
3 store sitroner (ca. 1,5 dl presset sitron)
Sitronskall (syltynne strimler, uten hvitt) av én sitron
2 dl vann
3 dl sukker
2 laurbærblad
1 ts grovhakket hvit pepper
5 nellikspiker
Slik gjør du:
1. Del kryddersildfilet på skrå i 1 cm tykke biter.
2. Ha alle ingrediensene til laken i en kjele, kok opp og avkjøl.
3. Legg sild, løk og purre i et stort glass, hell over kald lake. Silda bør stå kjølig minst 1 døgn før servering, og er holdbar i cirka 2 uker.
Slik lager du hjemmelaget sherrysild
Dette trenger du:
150 g Fiskemannen Spekesildfilet
1 dl Sherry, gjerne tørr
1 ts sorte pepperkorn, ristet i panne og grovknust
0,5 stk rødløk i ringer eller strimler
Lake:
1 dl vann
1 dl sukker
5 ss brun 7% eddik eller sherryeddik
Slik gjør du:
1. Vann ut sildefileten etter anvisning på pakken. De utvannede sildefiletene skjæres i 1 cm tykke biter og løken kuttes i tynne ringer eller strimler.
2. Kok opp vann, sukker og eddik. Når det koker, tar du kjelen av platen og heller rødløken oppi.
3. Hel sort pepper stekes i tørr panne til de begynner å «hoppe», det skal ryke litt også. Knuses deretter grovt i en morter.
4. Tilsett sherry og pepper i løk-blandingen. avkjøl helt før du blander inn sildebitene og heller blandingen over på glass.
La stå med lokk i kjøleskap over natten for at smakene skal settes seg. Holdbar i cirka 2 uker i kjøleskap.
Slik lager du hjemmelaget urtesild med egg
Dette trenger du:
150 g Fiskemannen Kryddersildfileter eller spekesildfileter
2 hardkokte egg
Rømmesaus:
100 g majones
2 ss rømme
1-2 ss sitronsaft
2 ss finskåret dill
2 ss finskåret gressløk eller vårløk
2 ss finhakket persille
Slik gjør du:
1. Vann ut sildefileten etter anvisning på pakken. De utvannede sildefiletene skjæres i 1 cm tykke biter. Kok eggene i 10 minutter og avkjøl disse.
2. Bland sammen alle ingrediensene unntatt sild og egg. Smak eventuelt til med litt salt, pepper og sukker hvis du ønsker det.
3. Skrell de hardkokte eggene og hakk disse. Hvis du har en eggedeler, kan du «hakke» egget med denne. Først den ene veien, så snur du egget forsiktig og gjør det samme den andre veien.
4. Ha i egget og silden i blandingen. Rør forsiktig.
Denne retten er klar til å spises med en gang, men blir bedre etter noen timer. Oppbevares i kjøleskap, holdbar i cirka 4 dager.
Tips! Hvis du ikke har tilgang på akkurat disse urtene, kan du bytte ut med andre friske urter – for eksempel timian, løpestikke eller kjørvel.
Slik lager du Tor Karlsens ingefær- og chilisild
Tomas E. Karlsen er Fiskemannens egen sildekokk, og han har fått sin pappa Tor Karlsen til å avsløre hva som er hans «hemmelige» favorittoppskrift til jul!
Dette trenger du:
150 g Fiskemannen spekesildfilet
4 ss finhakket ingefær
0,5 stk rød chili, i tynne ringer. Behold frøene for mer styrke hvis du ønsker det
0,5 stk rødløk i strimler eller tynne ringer
Lake:
1 dl sukker
1 dl 7% eddik
1,5 dl vann
Slik gjør du:
1. Vann ut sildefileten etter anvisning på pakken. De utvannede sildefiletene skjæres i 1 cm tykke biter.
2. Kok opp sukker, vann, og eddik. Finhakk ingefær, skjær chili i ringer, rødløk i strimler eller ringer og legg dette sammen i en bolle. Hell over den kokende laken og avkjøl.
3. Tilsett sildebitene, dekk til og sett i kjøleskap over natten for at smakene skal utvikle seg. Kan oppbevares i kjøleskap i cirka 2 uker.
Vil du også ha julens beste sildesalat?
Kryddersild fra Fiskemannen egner seg ikke bare til sylting, men smaker også skikkelig godt i påleggssalater. Denne oppskriften gir cirka 10 porsjoner, og inneholder i tillegg kokt egg, poteter og lodderogn.